Alergeny v potravinách

Oznacování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
CR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10)

Predpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představují nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelnř označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není prímo v názvu potraviny nebo jídla.

Specifikace alergenu
Ruzné druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu oznacení.

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajcata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.


Značení alergenu je pouze informacní požadavek
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako napr. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinárských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.


Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s oznacením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů.

Seznam potravinových alergenů

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich

STAROBRNO
TIPSPORT
SYAS
TICKET RESTAURANT
DEJEUNER
SODEXHOPASS
HACCP
AKTUÁLNÍ NABÍDKA
CATERING
CENA JÍDLA od 89,- Kč s DPH
SLEVY PŘI VĚTŠÍM ODBĚRU
ROZVOZ V CENĚ
ZÁVODNÍ STRAVOVÁNÍ
RAUTY, VEČÍRKY, ...
[ FOTOGRAFIE ]
DNEŠNÍ MENU | 19.4.2024
Polévka - Slepičí s kapáním
1) Uzená krkovice, zelí, bramborový knedlík (100g)
2) Hovězí maso v mrkvi, vařený brambor (100g)
3) Těstovinový salát s anglickou slaninou (těstoviny, anglická slanina, majonéza) (350g)
4) Vepřový perkelt, těstoviny (100g)
[ JÍDELNÍ LÍSTEK ]
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ
[ JÍDELNÍ LÍSTEK ]
KONTAKT
Obědy-Huťka s.r.o.
Popovice 121
768 12 Rataje
Telefon: 608 831 823
Email: hutka@obedy-hutka.cz IČO: 04200977
DIČ: CZ04200977
Změny a odhlášky obědů
PO-PÁ do 7:00 hod:
Telefon: 775 207 713

Copyright © Obedy-Hutka.Cz [ www.obedy-hutka.cz ] 2007 - 2017, all rights reserved. Aplikace [ www.zarsky.net ]

lyžařské zájezdy | ubytování na horách | lyžování.cz - informace o lyžařských areálech | Sněhové zpravodajství

rehabilitace | ski areály | webkamery | lyžování Rakousko | lyžování Itálie | lyžování Slovensko | Katalog firem | seznam.cz | online bazar