Oznacování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem.
Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
CR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10)
Predpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představují nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelnř označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není prímo v názvu potraviny nebo jídla.
Specifikace alergenu
Ruzné druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu oznacení.
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajcata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.
Značení alergenu je pouze informacní požadavek
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako napr. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinárských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.
Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s oznacením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů.
Copyright © Obedy-Hutka.Cz [ www.obedy-hutka.cz ] 2007 - 2017, all rights reserved. Aplikace [ www.zarsky.net ]